REAL-EOD

Jó ízlés, rossz ízlés | Bad Tastes, Good Tastes

Radnóti, Sándor (2004) Jó ízlés, rossz ízlés | Bad Tastes, Good Tastes. In: Mindentudás Egyeteme. Mindentudás Egyeteme, 2 . Kossuth Kiadó, Budapest, pp. 163-174. ISBN 963 09 4551 7

[img]
Preview
Text
10 Radnóti Sándor.pdf

Download (899kB) | Preview

Abstract

„Mindenkinek megvan a maga ízlése” – „Az ízlésről nem lehet vitatkozni”: ugye ismerős fordulatok? Mindennap halljuk, használjuk ôket. De vajon a széptan hivatásos művelői, a filozófusok és esztéták hogyan magyarázzák az ízlés fogalmát? Összeegyeztethető-e individuális ízlés és sensus communis, azaz közös érzék? Mi az, amit megítél az ízlés? Hogyan lehet jó ízlésre szert tenni? Mi az igazi ízlés? És van-e olyan egyáltalán? Mi van az ízlésváltozások hátterében? Az előadás az ízlés filozófiájának másfél évszázados virágzását tekinti át. Az ízlés átalakulásának folyamatát a Belvederei Apollón példáján mutatja be, és kitér a fogalom 19. század utáni történetére. | Sándor Radnóti, critic and professor of aesthetics, examines the reasons behind the rise and fall of the concept of taste. His lecture summarizes the comments of all significant philosophers on this issue from the middle of the 17th century to the end of the 18th century. Radnóti reveals the tension within the double meaning of aesthetics: taste as an individual judgment and as a common sense. According to his argument, ‘taste’ can only be a philosophical category if it is postulated to be homogeneous. Because ‘taste’ is subjective and its antonym is not ‘tasteless’ but ‘a different taste’, it is a sociological category, and cannot have a philosophical context.

Item Type: Book Section
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > B1 Philosophy (General) / filozófia általában
Depositing User: xBálint xEszter
Date Deposited: 13 Aug 2014 09:28
Last Modified: 13 Aug 2014 09:28
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/1049

Actions (login required)

Edit Item Edit Item