REAL-EOD

Mikor szűnt meg Mátyás király könyvfestő műhelye? | Quand l'atelier des illuminateurs du roi Matthias a-t-il cessé de travailler?

Csapodi, Csaba (1963) Mikor szűnt meg Mátyás király könyvfestő műhelye? | Quand l'atelier des illuminateurs du roi Matthias a-t-il cessé de travailler? A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának kiadványai (34). Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Budapest.

[img]
Preview
Text
KIADV_034.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A stíluskritikai összehasonlítás módszerén kívül alig van más, kézzelfogható adatunk arra vonatkozólag, hogy Mátyás király korában a budai királyi udvarban kódexmásoló és festő műhely működött. Ismerünk korvinának, amelyeket az itálias scriptor vagy illuminátor szignált, megjelölve a készítés helyét és idejét, de meglepő, hogy egyetlenegy olyan kódexünk sincsen, amelynek a kolofonja arról beszélne, hogy Budán készült, a Corvina-könyvtár számára dolgozó műhelyben. Ez az adattalanság hajlamossá tehetne arra, hogy teljességgel kétségbevonjuk: egyáltalán volt-e ilyen királyi műhely?

Item Type: Book
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > C Auxiliary sciences of history (General) / történeti segédtudományok általában
Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z004 Books. Writing. Paleography / könyvészet, írás, paleográfia
Depositing User: xBálint xEszter
Date Deposited: 11 Mar 2014 08:56
Last Modified: 07 Jan 2021 08:06
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/149

Actions (login required)

Edit Item Edit Item