REAL-EOD

A "Magyar Codexek" elnevezésű gyűjtemény (K 31 - K 114)

Csapodi, Csaba (1973) A "Magyar Codexek" elnevezésű gyűjtemény (K 31 - K 114). A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának Katalógusai = Catalogi Collectionis Manuscriptorum Bibliothecae Academiae Scientiarum Hungaricae (5). Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Budapest.

[img]
Preview
Text
KEZIRATKAT_05.pdf

Download (9MB) | Preview

Abstract

A „Magyar Codexek" elnevezésű gyűjtemény Kézirattárunk legrégibb gyűjteménye. A gyűjtemények közé kell soroznunk annak ellenére, hogy forma szerint a régi kézirattári szakok egyike. Csakhogy míg a többi szakok a kéziratoknak tartalmi alapon való szétválasztásából jöttek létre, a „Magyar Codexek"-et tartalmilag nagyon vegyes anyagokból gyűjtötték egybe, már eredetileg is, a későbbi gyarapodás során még inkább. Hogy miként, milyen szempontok alapján állt össze ez a kéziratcsoport, erre csak magából az anyagból következtethetünk, mert olyan utasítás, hogy az egyes kézirattári szakokba milyen anyagot kell beosztani, nem készült —, legalábbis eddig nem találtuk nyomát. Úgy látszik, az általában jól megválasztott szakcsoportok világos elnevezését elegendőnek tartották részletesebb magyarázat nélkül is. Mégis idővel sok következetlenség származott ebből a hiányosságból. A következetlenség a „Magyar Codexek" szakban volt a legnagyobb, mert itt kezdettől fogva nem felelt meg az elnevezés a tartalomnak.

Item Type: Book
Subjects: A General Works / általános művek > AC Collections. Series. Collected works / gyűjteményes munkák, sorozatok
A General Works / általános művek > AI Indexes (General) / indexek, mutatók
Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z719 Libraries (General) / könyvtárak általában
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 27 Feb 2014 09:04
Last Modified: 07 Jan 2021 10:23
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/87

Actions (login required)

Edit Item Edit Item