REAL-EOD

Eine slowakische medizinische Handschrift aus dem 17. Jahrhundert : monographische Bearbeitung eines Sprachdenkmals

Décsy, Gyula (1956) Eine slowakische medizinische Handschrift aus dem 17. Jahrhundert : monographische Bearbeitung eines Sprachdenkmals. Magyarországi szláv nyelvemlékek (2). Akadémiai Kiadó, Budapest.

[img]
Preview
Text
AkademiaiKiado_002730.pdf

Download (150MB) | Preview

Abstract

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Kézirattári Osztályán M Cod. Kis 8°20 jelzet alatt őriznek egy kéziratot, amelyet megálla­pításaink szerint a XVII. század első harmadában Liptó megye nyugati részén valószínűleg egy vidéki orvos állított össze a korában már elavult, de még széltében használatos latin, cseh, német és talán magyar nyelvű orvosi könyvek alapján. A kézirat 654 oldalnyi bejegyzést tartalmaz, ebből kb. 180 oldal a latin, 460 oldal a keverék cseh, ill. szlovák, kb. 10 oldal a magyar és 1 oldal a német nyelvű bejegyzés. Ennek az ún. Orvosi Kéziratnak mint szlovák nyelvi, ill. nyelvjárási emléknek kíván ez a munka mono­grafikus feldolgozása lenni.

Item Type: Book
Subjects: A General Works / általános művek > AZ History of Scholarship The Humanities / tudománytörténet, bölcsészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature / szláv, balti, albán nyelvek és irodalom
Depositing User: ALEPH SWORD
Date Deposited: 30 Dec 2021 06:32
Last Modified: 31 Jul 2022 07:05
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/11387

Actions (login required)

Edit Item Edit Item