REAL-EOD

Mindennapi kenyerünk, mindennapi kalóriánk | Our Daily Bread, Our Daily Calories

Ádám, Veronika (2005) Mindennapi kenyerünk, mindennapi kalóriánk | Our Daily Bread, Our Daily Calories. In: Mindentudás Egyeteme. Mindentudás Egyeteme, 4 . Kossuth Kiadó, Budapest, pp. 195-212. ISBN 963 09 4678 5

[img]
Preview
Text
12 Ádám 195-212.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Az emberiség fejlődéstörténete során a legkeményebb és legkeservesebb harcát a napi betevőfalat megszerzéséért vívta. Azt gondolhatnánk, hogy ezt a harcot a 20. század végére, a 21. század elejére világméretekben megnyertük. A helyzet azonban ellentmondásos, mert világunkban egyszerre van jelen az éhínség és a bőség. Az emberiség egy része, nyolcszázmillió ember alultáplált, közülük háromszázmillió éhezik, és naponta huszonháromezer ember pusztul el éhhalálban, míg a világ gazdagabb felén évente sok százezer ember korai halálát okozza a bőség, a szinte járványszerűen terjedő elhízás és a nyomában járó civilizációs betegségek. A Föld szegényebb felén élők számára a puszta létfenntartás jelent szinte megoldhatatlan gondot, míg a gazdagabb országokban élők közül sokan reménytelennek érzik harcukat a gyarapodó kilóikkal. Az előadásban az anyagcsere biokémiájáról szeretnék beszélni, és azt bemutatni, hogy táplálkozásunk, mindennapi kenyerünk, illetve a táplálék abszolút vagy relatív hiánya hogyan befolyásolja egyes szerveink működését, és ezen keresztül egész életünket. Továbbá, hogy melyek azok a folyamatok, amelyek következtében az emberi szervezet a végletekig képes a hiányhoz, az ínséghez alkalmazkodni, de nem tudja megvédeni magát a túltáplálás, az elhízás következményeitől. | Obtaining food of sufficient quantity and quality has always been the greatest challenge of Humankind. Nowadays in the highly developed societies one of the major problems is the opposite: growing number of people is suffering from overeating that causes diseases and early death. While sophisticated mechanisms have developed in the human body to compensate for the lack of food intake in starvation for remarkably long periods, there is no effective mechanism to prevent the harmful consequences of overeating and obesity. Metabolism is the sum of biological processes through which nutrients entering or stored in the organism are broken down, produce energy or form new molecules. A hormone called insulin is the most important regulator of metabolic processes necessary for the maintenance of optimal glucose level. Permanently increased food intake leads to obesity, which, above a certain level, considerably increases the likelihood of certain illnesses, of which diabetes type 2 is the most important. Obesity is one of the greatest problems of modern civilisation. Fighting obesity is possible on two fronts: decreasing food intake or increasing the mobilisation of fats stored in the body. The decrease of food intake through diet is successful in the long term only if it is combined with regular exercise.

Item Type: Book Section
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 13 Aug 2014 14:58
Last Modified: 13 Aug 2014 14:58
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/1088

Actions (login required)

Edit Item Edit Item