REAL-EOD

Beatrix királyné könyvtára

Csapodi, Csaba (1964) Beatrix királyné könyvtára. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának kiadványai (41). Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Budapest.

[img]
Preview
Text
KIADV_041.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

A Mátyás király könyvtáráról készült leghasználatosabb jegyzékek (Weinberger, Hevesy, Fógel, Hoffmann Edit) megkülönböztetés nélkül Mátyás király könyveiként, korvinaként sorolják föl mindazokat a kódexeket, amelyek akár Mátyás király, akár Beatrix személyével hozhatók kapcsolatba. Tehát azokat, amelyeken a Hunyadi-ház címerével ellátott magyar címer, vagy Beatrix királyné aragon címere, vagy pedig mind a kettő megtalálható. Ez az eljárás abból az előre elfogadott, de semmiképp sem bizonyított föltevésből indul ki, hogy ha Beatrix esetleg hozott is magával könyveket Nápolyból, azok Budán természetszerűleg belekerültek a királyi könyvtárba; ugyanerre a sorsra jutottak azok a kódexek is, amelyeket a Mátyás királlyal kötött házasság után ajándékoztak neki, vagy ő maga készíttetett.

Item Type: Book
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z719 Libraries (General) / könyvtárak általában
Depositing User: xBálint xEszter
Date Deposited: 07 Mar 2014 08:42
Last Modified: 07 Jan 2021 07:45
URI: http://real-eod.mtak.hu/id/eprint/142

Actions (login required)

Edit Item Edit Item